Je Parels op echtheid controleren

Je Parels op echtheid controleren

Denk je erover om parelsieraden te kopen? Heb je een familie-erfstuk met een parel erin? Er zijn enkele eenvoudige tests die je binnen enkele minuten kunnen helpen bepalen of je parel echt is of niet. Leer vandaag hoe een echte parel eruitziet en aanvoelt, en je zult je nooit meer zorgen hoeven te maken dat je een imitatieparel koopt.

Parels testen door ze te bekijken

 

 Zoals hierboven al gezegd werd, zijn echte parels slechts zelden 'perfect.' Echte parels hebben doorgaans kleine oneffenheden of onregelmatigheden wat hun vorm betreft. De buitenste laag parelmoer kan op verschillende delen van de parel het licht op een andere manier reflecteren. Imitatieparels zijn bijna altijd 'te perfect'--ze lijken perfect rond, ze hebben overal een gelijkmatige glans en hebben geen deukjes of andere foutjes. 

Tip: Ook al bestaan er perfect ronde parels, deze zijn zeldzaam en een halsketting zal vrijwel nooit uit dit type parels bestaan. Een halsketting die gemaakt is van parels die allemaal dezelfde gladde, ronde vorm lijken te hebben is vrijwel zeker nep.

 

 'Luster' ofwel glans, is een begrip waarmee juweliers het soort licht beschrijven dat door een parel gereflecteerd wordt. De glans is een van de dingen die een parel zo mooi maakt. Parels van een goede kwaliteit zouden een heldere, duidelijke glans moeten hebben waardoor ze schitteren wanneer er licht op schijnt. Als je goed kijkt, zou je je eigen spiegelbeeld moeten kunnen zien in het oppervlak van de parel.

  • Eén probleem met deze test is dat echte parels van een slechte kwaliteit (die over het algemeen een doffe, 'krijtachtige' glans hebben) er net zo als imitatieparels uit kunnen zien. Controleer de resultaten door enkele andere tests uit dit artikel uit te voeren

 

 Hoogwaardige parels worden vaak gewaardeerd om hun boventoon--de subtiele kleur die op het oppervlak zichtbaar is wanneer daar licht op valt. Imitatieparels hebben dit effect doorgaans niet, omdat dit erg moeilijk na te maken is. Als je parel dus een klein beetje een andere kleur krijgt wanneer er licht op valt, dan is de kans groot dat het om een echte parel gaat. Roze en ivoor zijn twee van de meest gewilde boventonen voor witte parels, maar er zijn veel verschillende kleuren mogelijk, vooral bij donkere parels.

  • Omdat sommige echte parels geen zichtbare boventoon hebben, betekent dit zeker niet dat je met een onechte parel te maken hebt als je geen boventoon ziet.

 

 Parels die deel uitmaken van een streng of halsketting hebben doorgaans boorgaten waar het snoer doorheen kan. Als je deze gaten aandachtig bestudeert, kan dit je helpen om erachter te komen of de parel echt is of niet. Let op de volgende dingen:

  • Een boorgat met duidelijke randen. Echte parels hebben doorgaans boorgaten met scherpe randen (zoals een holle cilinder). Imitatieparels hebben vaak ruwe of afgeronde randen. Oude en vaak gedragen echte parels kunnen echter ook boorgaten met afgeronde randen hebben. Boorgaten in imitatieparels kunnen tevens naar buiten buigen aan het oppervlak van de parel, in plaats van perfect cilindervormig te zijn.
  • Afschilferende verf of lak rondom het gat. Imitatieparels wrijven tegen elkaar wanneer je ze vaak draagt en de imitatielak rondom de gaten kan daarom wegslijten. Je kunt misschien splinters glas of plastic onder de lak zien. Dit is een duidelijk teken dat de parel niet echt is.

Parels testen door ze aan te raken

 

 Houd een of twee parels tussen je duim en wijsvinger en duw ze zachtjes tegen de snijkant van je voortanden aan. Wrijf ze met een zijdelingse beweging langs je tanden. Een echte parel heeft doorgaans een ietwat ruwe of korrelige textuur die veroorzaakt wordt door piepkleine, schilferachtige oneffenheden in de buitenste lagen van het parelmoer. Imitatieparels van glas of plastic zijn doorgaans bijna perfect glad.

  • Je kunt het beste je tanden poetsen voordat je deze test uitprobeert, zodat je zeker weet dat je tanden schoon zijn. Voedselresten kunnen namelijk een onjuist resultaat opleveren.

 

 Houd enkele parels tussen je vingers en wrijf ze zachtjes tegen elkaar aan. Kijk of je een lichte frictie voelt. Als je echte parels tegen elkaar wrijft, zal dit doorgaans enige frictie opleveren omdat de buitenste lagen van het parelmoer niet perfect glad zijn. Imitatieparels hebben daarentegen vaak een gladde afwerking en zullen daarom langs elkaar heen glijden wanneer je ze tegen elkaar wrijft.

  • Kijk eens goed naar je handen nadat je deze test uitgevoerd hebt. Wanneer je twee echte parels tegen elkaar wrijft, zal er altijd een kleine hoeveelheid van de buitenste lagen afkomen. Als je fijne poederresten ziet nadat je je parels tegen elkaar hebt gewreven, dan is dit waarschijnlijk parelmoer in poedervorm--een teken dat de parels echt zijn.

 

 Omdat parels natuurproducten zijn, is elke echte parel weer net even anders, net zoals bij sneeuwvlokken of vingerafdrukken. Deze meeste parels zullen niet perfect rond zijn; ze zijn doorgaans een beetje ovaal of hebben kleine foutjes. Als je parels er perfect rond uit lijken te zien, dan is de kans groot dat het imitatieparels zijn.

  • Het is mogelijk voor een echte parel om perfect rond te zijn. Deze parels zijn echter erg zeldzaam en daarom heel erg duur.
  • Weet je niet zeker of een parel perfect rond is of niet? Probeer de parel dan voorzichtig over een plat oppervlak te rollen. Parels die niet helemaal rond zijn zullen niet in een rechte lijn blijven rollen.

 

 Voor deze test heb je enkele parels nodig die je langere tijd ergens hebt laten liggen--geen parels die je gedragen hebt. Houd de parels in je hand en let goed op hoe ze aanvoelen. Echte parels zullen enkele seconden lang opmerkelijk koel aanvoelen voordat ze opwarmen. Het voelt ongeveer net zo als wanneer je met blote voeten op een marmeren vloer stapt.

  • Plastic parels zullen daarentegen ongeveer op kamertemperatuur zijn en zullen ook sneller opwarmen.
  • Let op: glazen imitatieparels van een goede kwaliteit kunnen nog steeds 'koel' aanvoelen. Als dit de eerste test is die je uitgeprobeerd hebt, voer dan nog meer tests uit om te zien of je resultaten kloppen.

 

 Laat voorzichtig een of twee parels in je hand stuiteren om een idee te krijgen hoe zwaar ze zijn. De meeste echte parels voelen iets te zwaar aan voor hun grootte. Imitatieparels (vooral plastic exemplaren) zullen echter licht en hol aanvoelen.

  • Het mag duidelijk zijn dat deze test niet perfect is--het kan lastig zijn om het gewicht van enkele kleine parels te bepalen. Voor het beste resultaat kun je je parels het beste vergelijken met enkele parels waarvan je weet of ze echt of onecht zijn. Kijk altijd of de resultaten kloppen door nog een test uit te voeren, hoe zeker je ook bent van het gewicht van een parel.

BELANGRIJK:

 Laten we dit nog eens herhalen: elke hierboven beschreven test kan soms onjuiste resultaten opleveren. Om zeker van je zaak te zijn moet je veel verschillende tests uitvoeren.

  • Als voorbeeld van hoe losse tests misleidend kunnen zijn, moet je weten dat uit een onderzoek bleek dat echte parels die speciaal gepolijst zijn erg glad aan kunnen voelen bij de tanden- en frictietest.
Terug naar blog